17/12/08

Η σημασία των νεογιλών (παιδικών) δοντιών


Συχνά οι γονείς υποτιμούν τη σημασία των νεογιλών δοντιών. Πολλές φορές τους έχω ακούσει στο ιατρείο μου να λένε "...δεν πείραζει γιατρέ που έχουν προβλήματα τα δόντια του παιδιού, θα τα αλλάξει...".

Τα γερά παιδικά δόντια εκτός του ότι δίνουν ένα όμορφο χαμόγελο στο παίδι και το βοηθούν να έχει μια ωραία εικόνα για τον εαυτό του είναι πολύ σημαντικά γιατί συμβάλλουν στη σωστή αναπτυξη των γνάθων και διατηρούν τους χώρους για τα μόνιμα δόντια λειτουργώντας σαν οδηγοί για την ανατολή τους.

Η φροντίδα των νεογιλών δοντιών πρέπει να ξεκινάει από τη στιγμή που θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά στο στόμα. Μπορούν να ξεκινήσουν οι γονείς να καθαρίζουν τα δόντια του βρέφους πολύ απαλά χρησιμοποιώντας μια μπατονέτα βαμβακιού εμποτισμένη με φυσιολογικό ορό ή ειδικά μαντηλάκια που πωλούνται στα φαρμακεία. Καθώς αυξάνεται ο αριθμός των δοντιών, γίνεται απαραίτητη η χρήση οδοντόβουρτσας. Στην αρχή οι γονείς εκτελούν το βούρτσισμα των παιδιών τους. Σιγά σιγά και όσο το παίδι μεγαλώνει πρέπει να μάθει να το κάνει μόνο του. Ένας οδοντίατρος μπορεί να το βοηθήσει και να του δείξει πως να βουρτσίζει σωστά πάντα κάτω από την επίβλεψη των γονέων του.

Έτσι από πολύ μικρή ηλικία το παιδί ευαισθητοποιείται για την στοματική του υγεία και ενεργοποιείται προς αυτή την κατεύθυνση προλαμβάνοντας και αποφεύγοντας πολλές δυσάρεστες καταστάσεις.

3/12/08

Κακοσμία στόματος - Μύθοι και πραγματικότητα



Κλινικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι η κακοσμία στόματος σε ποσοστό 87% προέρχεται από τη στοματική κοιλότητα και ιδιαίτερα από το πίσω μέρος της επίφανειας της γλώσσας. Μόνο το 8% της κακοσμίας της αναπνοής έχει την προέλευση της στο στομάχι, τους πνεύμονες ή τα ιγμόρεια. Η κατανάλωση κρεμμυδιού ,σκόρδου ,οινοπνεύματος, καπνού μπορούν μόνο προσωρινά να επηρεάσουν την αναπνοή ενός ατόμου.

Βακτηρίδια και υπολλείματα τροφών που εγκαθίστανται στις αύλακες και τις σχισμές της γλώσσας, στα ούλα και στα μεσοδόντια διαστήματα αποδομούνται και εκλύουν δύσοσμα αέρια (πτητικές ενώσεις θείου).

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την αντιμετώπιση της κακοσμίας της αναπνοής είναι να τη χτυπήσει κανείς στην πηγή του προβλήματος. Αν κάποιος βουρτσίζει τακτικά και σωστά τα δόντια του, χρησιμοποιεί οδοντικό νήμα, καθαρίζει με απόξεση τη γλώσσα του και διατηρεί στο στόμα του μια σταθερή ροή σάλιου (πίνοντας άφθονο νερό και υγρά), θα έχει εγγυημένα καθαρό στόμα και δροσερή αναπνοή.